teisipäev, 9. märts 2010

Terribly Happy

Frygtelig lykkelig
2008; lavastaja Henrik Ruben Genz; stsenaristid Dunja Gry Jensen ja Henrik Ruben Genz; osades Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann
7/10

Robert Hansen on Kopenhageni politseinik, kes saadetakse peale närvivapustusest taastumist (?) asumisele väikelinna, kus ta peab astuma lahkunud seadusesilma saabastesse. Väikelinnad suudavad (vähemal filmides) enamasti funktsioneerida ka ilma šerifi järelvalveta, eriti kui too on uus ega tunne elanikke ja nendevahelisi suhteid. Kõik tunnevad kõiki ja teavad, millega keegi tegeleb - ja süsteem toimib. Uus politseinik on võimeline vaid paikaloksunud suhetevõrgustiku pea peale pöörama. Või siis pööratakse ta ise tagurpidi. Robertil tekib romantiline suhe linna Suure Nina Jörgeni naise Ingelisega, kes jookseb abikaasa vägivaldsuse üle (asjatult?) kaevaldes sõna otseses mõttes Roberti "kaitsvasse" embusse. Kiindumus naisesse paneb teda toppima oma nina, kuhu pole vaja - ning see saab lõppeda ainult õnnetult.

"Terribly Happy" suudab korraga ja samal ajal õnnestunult kaasata oma filmitehnikatesse nii Lynchi kui Coeneid; pealkiri annab suurepäraselt edasi filmi õhustikku ja peategelase tagasipööramatut sukeldumist väikelinna ellu otsekui kleepuvasse ämblikuvõrku - väljapääsu pole, aga ... kas seda Robert üleüldse soovibki? Parem on ikka ämblikuga koos kärbseid mugida kui ise kärbes olla. Film ei ole üles ehitatud müsteeriumi lahendamisele, pigem vastupidi: müsteeriumi ehitamisele, mille abil võõrkehad kahjutuks muuta; linna ennast tuleb esitada kui müsteeriumit, et kärbest huvi tundma panna. Niipea kui Robert end otsustavalt elanike muredesse segab, lakkab ta olemast võõras, kellel oleks võimalik midagi lahendada ja muuta; ta muutub selle süsteemi produktiivseks osaks, mis paratamatult aitab sel tugevneda - mistõttu on ka tema lahkumine tagasi Kopenhagenisse võimatu. Võõrad kas kõrvaldatakse või võetakse omaks, kummalgi juhul väljapääs puudub. Loodetavasti ei satu ma ealeski taolise kogukonna küüsi, aga ekraanilt teiste siplemist on ikka hea vaadata - näha kogu lämmatavat, mudast mülkatervikut serva pealt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar