esmaspäev, 22. märts 2010

Possession
1981; lavastaja ja stsenarist Andrzej Zulawski; osades Isabelle Adjani, Sam Neill, Heinz Bennent, Margit Carstensen, Johanna Hofer, Carl Duering, Shaun Lawton
9/10

"Possession" algab kui üsna tavapärane suhtedraama, milles maniakaalne Mark (Neill) lõugab oma naise Anna (Adjani) peale, kuna viimane on reetlik lits ja magab kõigi ettejuhtuvate meestega. Marki näidatakse kui tõelist psühhopaati, kes on huvitatud vaid naise omastamisest ja maatasa tegemisest, kuid mõne aja pärast ilmub Anna näole deemonlik naeratus, mille kaudu annab ta teada, et mehe (meeste) poolt piinata saamine ongi tema naudinguallikas. Järsku tundub hoopis Mark "normaalne", mis on aga samamoodi meelepete, kuna siin ei ole õigupoolest ühtegi terve psüühikaga tegelast (võib-olla Helen - samuti Adjani poolt mängitud Anna n-ö helge teisik - välja arvatud); kõik on perverdid, narkomaanid, vägivallatsejad - ühesõnaga, kõik filmi tegelased on seestunud.

I can't exist by myself because I'm afraid of myself. I create my own evil. Anna suudab elada vaid koos deemonliku kurjusega, mis teda hirmude eest kaitseks; heahingelisusel ei ole tema elus vähimatki kohta. Ja ta tõepoolest sõna otseses mõttes loob oma kurjuse kehastuse ning päästab selle maailma valla; ta toodab Seda limase roomava olendiga igal öösel vahekorras olles ja Seda järk-järgult välja sünnitades/oksendades/veritsedes. "The Exorcist" tundub "Possessioni" kõrval lausa leebena; ehk seetõttu, et siin ei terenda kusagil pääsemislootust - ei ole kurja vaimu, mida oleks võimalik kehast välja ajada: kõik ongi kehaline, deemon on konkreetne elund/olend, kes on inimese elutähtis koostisosa. God is a disease. Seestumus toimub veresoontes, soolestikus, siseelundites - see ei ole mitte vaimne, vaid psühhosomaatiline haigus. Illusioon on materiaalne reaalsus; limane, haisev suguhaigus. Seda peab ise kogema - kogu oma sisikonnaga.

1 kommentaar:

  1. Tänud soovituse eest!
    Ainulaadne kogemus... ja film. Võtan vist Adjani filmograafia ette, sest midagi sarnast seni leidnud pole.

    VastaKustuta