teisipäev, 30. märts 2010

Miami Vice
2006; lavastaja ja stsenarist Michael Mann; osades Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Naomie Harris, John Ortiz, Luis Tosar, Eddie Marsan, John Hawkes
8/10

Hoiatuseks: 80ndate menuglamuursarjaga ei ole siin peale tegelaste nimede ja ametite midagi pistmist; meelituseks: tegemist on tõelise Michael Manni filmiga, kes ilmselt ei oleks isegi surma ähvardusel võimeline moondama "Miami Vice'i" suureks action-mölluks umbes nagu "Bad Boys", mida õigupoolest natuke kartsin, et juhtub, kui kuulsin sarja filmistamisest. "Miami Vice" kulutab üsna palju aega õhustiku loomiseks, tegelaste esitamiseks/tutvustamiseks ja narratiivi loomiseks - kõike seda tehakse lühikeste fragmentide kaupa, stseenid vahelduvad mõnikord isegi iga minuti tagant, mille kaudu säilitatakse filmi tempo ja samal ajal ei kaotata tegelaste sügavust/tõelust. Samamoodi on väga minu arvates väga tähtis, et Mann ei ole filmi üles ehitanud ootamatutele (ja tavaliselt paratamatult ebaloomulikele) süžeepööretele - narratiiv rullub lahti loomulikult, usutavalt. Usutavus, reaalsusetunnetus on samuti filmi juures tähtsamaid aspekte: keegi tegelastest ei oma supervõimeid, kõik on haavatavad ja kunagi ei saa kindel olla, et keegi peategelastest järgmises stseenis surma ei saa; aktsioonistseenid on üles võetud vahelduvalt dokumentaal- ja mängufilmistiilis, mis samuti aitab kaasa nende tajumisele tõeliselt võimalikuna.

Kogu eelnev muudab filmi suurepäraselt nauditavaks ja alati pingeliseks, ent mulle tundub, et Michael Mann on siin laenanud liiga palju oma eelmistest filmidest, eriti muidugi "Heatist", millel on "Miami Vice'iga" pea identne filmimistehnika, ülesehitus - ja loomulikult lõpustseen, mis küll lennujaama asemel toimub sadamas ja tulevahetuses ei osale kaks inimest, vaid terved poleitsei- ja maffiarühmad, ent tundub täieliku kaksikuna. Seega ei midagi uut. Teise "veana" tajusin pidevalt pingelise duelli puudumist (nagu "Heatis" ja ka "Public Enemies'") - filmi kurikaelad olid hämmastavalt ühepalgelised, st ainult pahad ja tapjad, ilma ühegi muu värvika iseloomujooneta. Aga meil juba on kaks-kolm pea-head-tegelast, kelle ellujäämisvõitlusele me saame kaasa elada. Võib-olla ühte filmi lihtsalt ei mahugi rohkem? Jääksid segaseks ja laialivalguvaks? Ei tea. Igal juhul väga alahinnatud film, ilmselt vaid seetõttu, et ei vastanud "Miami Vice"-seriaali ning märulimöllu austajate ootustele. Mann, nagu alati, suudab lisada täiesti tavalisele sündmustikule olulise pingemomendi ja sisendada kartust/hirmu elamise hapruse ees. Selle "nagu alati" eest kaheksa ja mitte rohkem.

That's not what happens. What will happen is... what will happen is I will put a round at twenty-seven hundred feet per second into the medulla at the base of your brain. And you will be dead from the neck down before your body knows it. Your finger won't even twitch. Only you get dead. So tell me, sport, do you believe that?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar