esmaspäev, 22. veebruar 2010

Kast

The Box
2009; lavastaja ja stsenarist Richard Kelly; osades James Marsden, Cameron Diaz, Frank Langella, James Rebhorn, Sam Oz Stone, Gillian Jacobs
7/10

Filmi vaatama asudes ei olnud mul sellest muud aimu kui lavastaja Richard Kelly, kes vastutas ka ühe mu lemmikfilmi "Donnie Darko" valmistamise eest. Viimasega "The Boxi" eriti võrrelda ei anna; "Kast" on palju sirgjoonelisem ja lihtsakoelisem. Ja siin on Cameron Diaz, kes, nagu ka kohe filmi alguses talle otse öeldakse, on vanaks jäänud; ei vea just väga elegantselt välja käesolevat rolli, milleks on Norma Lewis, kelle ukse taha tuuakse ühel halval päeval kast. Normal ja tema abikaasal Arthuril ei ole õrna aimugi selle funktsioonist, kuni nende uksekella helistab Arlington Stewart, müstiline poole näoga mees. "Vajutage kastipealset nuppu ja sureb üks teile tundmatu inimene; ent teie saate miljoni dollari võrra rikkamaks." No kes ei sooviks miljonit, eriti kui mõlemad on just oma unistuste töökohad kaotanud ja tulevik paistab üsna mõttetu.

Mängus on loomulikult teatud kosmilised jõud, kes üritavad taaskord inimkonnale midagi õpetada; üheks õppetunniks on näiteks egoismist loobumise vajalikkus - päästmist väärib vaid altruistlik Maa. Teine võiks ehk kooruda välja järgmisest dialoogist: Sir? If you don't mind my asking... why a box? - Your home is a box. Your car is a box on wheels. You drive to work in it. You drive home in it. You sit in your home, staring into a box. It erodes your soul, while the box that is your body inevitably withers... then dies. Where upon it is placed in the ultimate box, to slowly decompose. - It's quite depressing, if you think of it that way. - Don't think of it that way... think of it as a temporary state of being. Arlington Stewarti müstilised "tööandjad" üritavad meile õpetada elu ajalikkust (piiratud on ka võimalused head teha, st pälvida lunastus) ja kinnitada meie usku maapealsesse kui vaid vaheastmesse, puhastustulle, milles tulebki kannatada. Huvitav, kes on need "tööandjad" - tulnukad Marsilt, Jumal? Kes kontrollib välku? Ja mängib inimeste eludega? Sel jumalal on vist üsna igav, kui teda nii vähesed huvitavad - ta tegutseb umbes Postimehe tänavaküsitluste põhimõttel: kui mõnikümmend inimest on valmis miljoni nimel tapma, järelikult on kõik mõrvarlikud peletised. Huvitav kas koos inimkonnaga hävitaks Suur(ed) kogu planeedi? Inimene ju üsna väike osa elusorganismidest. Nende küsimuste tekitamise eest filmile siiski korralik hinnang.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar