teisipäev, 13. aprill 2010

Karmid ajad

Harsh Times
2005; lavastaja ja stsenarist David Ayer; osades Christian Bale, Freddy Rodriguez, Eva Longoria, Chaka Forman, Tammy Trull, J.K. Simmons
7/10

Christian Bale on taaskord psüühiliselt ebastabiilne vägivallatseja, ainult nüüd puudub koomilisus ja iroonia - on jäänud vaid möödapääsmatu vajadus, tung tappa, kui asjad halvemuse poole pöörduma hakkavad. Bale mängib Jim Davist, sõjast "karastatud" karmi tegelast, kes saabub Los Angelesse eesmärgiga hakata tööle politseinikuna ja seeläbi teenida välja elamisluba oma mehhiklannast armastatule. Mike Alonzo (Rodriguez) on töötu tavaline kutt, kes asub koos Jimiga retkele läbi LA tänavate juues, savu suitsetades, "tööd otsides", laamendades, pekstes ja igasugu muid illegaalseid tegusid korda saates. Loomulikult ei saa kõik minna plaanipäraselt ja Jimi paanika/vägivallahood pööravad kõik segi ja tüürivad filmi vältimatult traagilist sihti mööda lõpuni. Terve filmi aeg on selge, et keegi tähtis tegelane peab surema.

Filmi lavastaja on David Ayer, kes kirjutas "Training Day", millest ka (vältimatult) sarnane atmosfäär, ent õnneks ei ole tegemist n-ö järjega või knock-offiga. "Harsh Times" esitab kogu eneseteostusliku rabelemise ja tegelaste vastutöötamise enese õnnestumisele kaasahaarava traagikaga. Tegemist ei ole sugugi mitte järjekordse võmmipõnevikuga, vaid tugeva karmi draamaga, milles ainuke toimiv loogika on hukatus. Ei mingit sädelust, päikesevalgust peegeldavaid suuri relvi, kulda jne, vaid liitrised õlled, varastatud savu, väljapekstud paarkümmend dollarit - kõik tundub võimalik, loomulik; samamoodi tundub täiesti loomulik tahtmine kõrgemale pürgida ja unistada - unistuste lõhkumine hävitab ka inimesed. I don't give a fuck - kui siin, siis pigem lihtsalt tapan, sest see on ainuke mida oskan; ainuke, mille nimel elan.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar