neljapäev, 7. jaanuar 2010

Trapped in a Perfect World

The Lovely Bones
2009; lavastaja Peter Jackson; stsenaristid Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson; osades Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Susan Sarandon

Don't worry ... he's trapped in a perfect world. Selliste lohutussõnadega algab film, mille peategelane on üsna pea samasuguses seisus. Susie Salmon (Ronan) mõrvatakse naabrimehe härra Harvey (Tucci) poolt, ent ta keeldub elavate maailmast lahkumast ja otsib kontakti oma isaga, et mõrvarit tabada. Susie elab "vahepealses" - maa ja taeva, mis peakski olema täiuslik, rahu otsimine eesmärgiga lahustuda taevasse, lõplikult lakata eksisteerimast. Kuigi kaunis ja suurejooneline, tundub see "vahepealne" olevat võimetu ja kasutu maailm - seal on võimalik unistada, karjuda, lootes et keegi kuuleb, nutta, ent ikka läheb maa peal valesti ja isegi paradiisipuul lendavad lehed küljest ära. Ei maa ega taevas - ja neist mõlemast eraldatud. Täiuslikkuse lõks. Rahu leidmiseks, nagu selgub, on tarvis maapealsed rahule jätta, ja kõik laabub iseenesest: Susie õde murrab Harvey majja sisse ja leiab piisavad asitõendid, Susie ema saabub tagasi koju, jääpurikas kukub Harvey'le pähe ja tapab ta. I learned to embrace the world without living in it. Ära püüa kinnistest väravatest läbi murda - kui istud ja ootad avanevad need ise? Kokkuvõttes: puhastumisrännak.

Imelik on seda öelda, aga ma sõna otseses mõttes lootsin sellelt filmilt palju vähemat. See tähendab, et visuaalidega oli Peter Jackson - ilmselt oma Sõrmuse-filmide lummuses - kõvasti üle pingutanud. Vähemate efektide ja kaunistustega ning enama keskendatusega kirjutamisele ja näitlejatööle saanuks sellest ilmselt mitmeid kordi mõjuvam, hingeminevam film. Loomulikult on ilus vaadata, kuidas puulehed tuhandeteks väikesteks lindudeks moonduvad ja minema lendavad jne - aga see ei ole vajalik. Kahju, et Peter Jackson (ka tema kohta võib öelda: täiuslikkuse lõksus) nüüd rikas ja tunnustatud on. Sõrmuste isandaid ei ole filmimaailmale küll enam vaja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar