teisipäev, 19. jaanuar 2010

Sherlock Holmes
2009; lavastaja Guy Ritchie; stsenaristid Michael Robert Johnson, Anthony Peckham, Simon Kinberg; osades Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan.
6/10

Ei ole hea, kui film täidab kõik vaataja ootused täpselt. Just see juhtus minuga Holmesi vaadates. Teadsin enne, et Downey Jr on ülihea, et tegemist on modernse Sherlockiga (ehk piisavalt vaimukas märulikomöödia), et ilmselt leidub piisavalt ritchielikke suitsev-kaheraudne tüüpi filmivõtteid, hoogsust ja natuke liiga vähe veidrust. Film oli liiga kalkuleeriv, nagu Holmes enne oma poksivastase teadvusetuks löömist arvestas kõik liigutused täpselt ette - ainuke vahe, et mina kui vastane juba ootasin Ritchie lööke. Kahtlemata on Downey Holmes värvikas tegelane, aga viga on selles, et Holmes ei lisa midagi Downey'le - ta on siin nagu igas oma viimases filmis, Ritchie ei suuda voolida Sherlock-karakterit. Jude Law Watson on meeldivalt taibukas, vahel isegi Holmesi ennetades.

Sherlock Holmesi kirjutajad on teinud sellest tulevikku ennustava filmi. Kurikaelad arendavad keemiarelvastust, kaugjuhtimisseadmeid ... Ehk on loodud tugev side tänapäevaga - eellugu modernsusele. Kahjuks lõhub taoline pidev seostamine 19. sajandi õhustiku - nähtav toimib kas poolulmekana või kaasaegsete tegelaste rüselemisena aegunud dekoratsioonide taustal. Samuti katse laveerida komöödia ja suurejoonelise seikluse vahel loob kokku liiga otsustamatu mulje. Oli küll lõbus, aga ei naernud pisarateni ega tundnud erutavat pinget. Ma ei tea, mis sellest lõpuks arvata. Kui tahetakse valmistada järg, võtaks pigem komöödia-Holmesi kui James Bondi-Holmesi sulami. Aga otsustada oleks tarvis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar