reede, 8. jaanuar 2010

BITCHES! YOU BITCHES!


The Wicker Man
2006; lavastaja ja stsenarist Neil LaBute; osades Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Kate Beahan, Frances Conroy, Molly Parker, Leelee Sobieski

Politseinik Edward Malus saab oma endiselt kihlatult Willow'lt kirja, milles viimane teatab, et tema tütar on kadunud, ja kutsub eraldatud naiskogukonda SummersIsle'i Edwardi asja uurima. Kooslust valitsevad naised lasevad Edwardil arvata, et väike tüdruk on valmis pandud ohverdamiseks viljakusjumalale ja esimene teeb kõik, et teda päästa. Aimamata midagi, jookseb Edward aga lõksu, mis on talle endale üles seatud. Tema on ohver.

Kultuse jumalanna on naine, Ellen Burstyn on tema maapealne kehastus, mehed on kogukonnas orjad, kellel ei ole lubatud (või nad ei oskagi?) rääkida. Mehed on paljunemiseks. Nicolas Cage on ainuke mees, kes julgeb SummersIsle'is suu lahti teha - ja sedagi, nagu selgub, vaid naiste lõbuks, kes temaga mängivad, piinavad ja samal ajal naeravad, tema ümber ringis jooksevad. Cage teatab Burstynile: the laws of the normal society still apply here!, mille peale viimane vastab: guess you'll have to wait 'til you get back to your "normal society". - Ja aru saama, et tavaühiskonnas teevad naised täpselt sedasama? Feminism kui religioon, milles kõik mehed on vaid fallose kehastused (seda õpetatakse tütarlastele juba algklassides), kellega teostada eostumisakt ja seejärel nad tappa (muide, ohverdusakt: iseoma tütar paneb Cage'ile tule otsa!).

Ma ei saa aru, miks imdb.com-is on "Wicker Mani" hindeks vaid 3,6?! Film on täielikult laastav, Nicolas Cage on sõna otseses mõttes terve kestvusaja jooksul ohver, kellele ei pakuta ühtki naeratusvõimalustki, kes KANNATAB - ja temalt oodatakse emotsioone? Kõik naised on just täpselt nii ülbed ja üleolevad kui film nõuab - õhkub imelist sisemist kahjurõõmu, mis vahel lipsab välja mõnest üksikust pilgust, mis Cage'i jalad taaskord värisema võtab. Niisiis, näitlejad teevad oma tööd isegi väga hästi; dialoog ei ole halb; Neil LaBute teeb oma tööd samuti mõjuvalt. Ma ei ole veel vaadanud filmi algvarianti (varsti kavatsen), aga - üksikult võttes täiesti arvestatav saavutus. Mõjuv ja brutaalne. Liiga?

1 kommentaar:

  1. tead. ma kirusin sind tükk aega mõttes peale selle filmi vaatamist, väike hoiatus oleks olnud asjakohane, ma ei julenud tuldki kustutada. vastikult hea film.

    VastaKustuta